Χριστουγεννιάτικες συνταγές με τρούφα. Φραγκόκοτα με λευκή σάλτσα πορτοκαλιού, βανίλιας και μελανόσπορη τρούφα.

kota

Χριστουγεννιάτικες συνταγές με τρούφα.

Φραγκόκοτα με λευκή σάλτσα πορτοκαλιού, βανίλιας και μελανόσπορη τρούφα.

Υλικά:

1 μέτρια φραγκόκοτα

40 γρ μελανόσπορη τρούφα ή φέτες μαύρης τρούφας (βάζο) Δασόκηπος

1 πορτοκάλι

1 καρότο

1 κρεμμύδι

κρέμα γάλακτος

1,5 ποτήρι (350μλ) νερό ή ζωμός κότας

βανίλια Μαδαγασκάρης (στικ)

αλάτι, πιπέρι

Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 oC. Βάζουμε σε γάστρα την φραγκόκοτα, κρεμμύδι, καρότο και πορτοκάλι με την φλούδα (όλα ολόκληρα), αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1,5 ποτήρι (350μλ) νερό ή ζωμό κότας. Κλείνουμε την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε 1 ώρα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αφού ψηθεί στραγγίζουμε το ζουμί, πολτοποιούμε το πορτοκάλι μέσα στον ζωμό. Προσθέτουμε κρέμα γάλακτος σε ποσότητα ίση με την ποσότητα του ζωμού, βανίλια Μαδαγασκάρης (περίπου 4cm από το εσωτερικό του στικ) και περίπου 40 γραμμάρια τριμμένη μελανόσπορη τρούφα ( ή λεπτές φέτες τρούφας πάνω στο πιάτο).

Προσοχή! Την τρούφα την βάζουμε στο τέλος να μη μαγειρευτεί.

Η μελανόσπορη τρούφα μπορεί να αντικατασταθεί με φέτες μαύρης τρούφας «Δασόκηπος». Εναλλακτικά αν δε βρίσκουμε φραγκόκοτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κότα, πάπια ή χήνα.

Συνοδεύεται το πιάτο αυτό με ρύζι ή ζυμαρικά.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!