Συντήρηση φρέσκιας τρούφας

Οδηγίες συντήρησης φρέσκιας τρούφας
 
    Όσο αφορά τη διατήρηση της τρούφας, το σημαντικότερο είναι οι τρούφες να μη μένουν ποτέ
σε υγρασία που σε συνδυασμό με τη θερμότητα είναι οι δύο παράγοντες που πρέπει να αποφεύγονται.
    Οι τρούφες δεν πρέπει να μένουν ποτέ κλεισμένες μέσα σε υγρασία. Μόλις τις τοποθετήσουμε στο ψυγείο και αφού τις έχουμε στεγνώσει πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί τις τοποθετούμε σε στεγνό πάνινο τσουβαλάκι ή απορροφητικό χαρτί όλες μαζί μέσα σε τάπερ ή γαστρονόμο ώστε να μην νοτίσει το πανί η το χαρτί και κάθε 24 ώρες αλλάζουμε το χαρτί-πανί αφαιρώντας έτσι την υγρασία που έχουν, αντικαθιστώντας κάθε φορά με στεγνό.
    Με αυτό τον τρόπο μια φρέσκια τρούφα, η οποία δεν έχει αμυχές που ανεβάζουν τις πιθανότητες επιμόλυνσης,  λόγω μικροβιακού φορτίου και είναι σκληρή σε όλα τα σημεία της, που σημαίνει ότι δεν είναι παραώριμη, μπορούμε να τη διατηρήσουμε από 20 έως 30 μέρες.
    Η θερμοκρασία διατήρησης στο ψυγείο δεν πρέπει να κατέβει σε καμία περίπτωση κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και καλό είναι να μην ανέβει πάνω από 6 βαθμούς Κελσίου.
    Οι μεγάλες διακυμάνσεις-αλλαγές θερμοκρασίας δεν είναι καλές για την διατήρηση της τρούφας γι’ αυτό όταν τις βάλουμε για πρώτη φορά στο ψυγείο, η πρώτη αλλαγή πανιών-χαρτιών θα πρέπει να γίνει μέσα σε 12 ώρες.
    Σε περίπτωση που οι τρούφες εκτεθούν σε μεγάλη θερμοκρασία άνω των 25-30 βαθμών για πολύ ώρα
και σε κλειστό περιβάλλον (κουτί μεταφοράς) μπορεί να υποστούν ζύμωση και να εμφανίσουν
στο περίβλημά τους ένα άσπρο χρώμα σαν μούχλα. Αυτό δε σημαίνει ότι οι τρούφες έχουν καταστραφεί
απλά πρέπει αμέσως να πλύνουμε τις τρούφες με κρύο νερό βουτσίζοντάς τες ταυτόχρονα, μετά να τις
στεγνώσουμε και να τις τοποθετήσουμε στο ψυγείο με τον τρόπο που αναφέρουμε παραπάνω.
     Η βούρτσα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να πλύνουμε τις τρούφες είναι όπως αυτή της φωτογραφίας
Ενσωματωμένη εικόνα